Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type

6-7-8 Μαϊου 2023

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ • ΓΚΑΖΙ

Workshops & Seminars

Σεμινάρια με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στο πλαίσιο των Workshops & Seminars πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από παρουσιάσεις από ειδικευμένους εισηγητές επάνω στο κλάδο των βιολογικών και vegan προϊόντων αλλά και του eco living

Το Bio Festival, έχοντας ως στόχο να προσφέρει στους επαγγελματίες αλλά και τους καταναλωτές που το επισκέπτονται την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον κλάδο, να «λύσουν» απορίες που μπορεί να έχουν, να γνωρίσουν νέα προϊόντα και να πάρουν συμβουλές από ειδικούς, διαμόρφωσε ένα πλούσιο και αρκετά ενδιαφέρον πρόγραμμα σεμιναρίων.

Απολογισμός - Κυριακή 8 Μαΐου

Σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της bio κουλτούρας στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, καθώς και στην περαιτέρω επιμόρφωση των επαγγελματιών, γύρω από τις εξελίξεις του κλάδου αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη αγορά, διαδραμάτισαν για τρίτη και τελευταία ημέρα τα σεμινάρια των Workshops & Seminars. Στην αρχή της ημέρας η Καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου Αναστασία Ψειρίδου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο τη δική μας υγεία, αλλά και το περιβάλλον και ότι ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τροφή σήμερα συνδέεται άμεσα με την απώλεια βιοποικιλότητας και την κλιματική κρίση. Κατέληξε μάλιστα στο γεγονός ότι η υιοθέτηση μίας διατροφής φιλικής για τον πλανήτη θα μπορούσε να μειώσει παγκοσμίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την τροφή, την απώλεια της άγριας ζωής, τη χρήση γης για καλλιέργεια και τους πρόωρους θανάτους. Στην πορεία ο Ιωάννης Πέττας, Επικεφαλής Επιθεωρητής Βιολογικών Προϊόντων και Συστημάτων Διαχείρισης της TÜV AUSTRIA Hellas έκανε μία εισαγωγή στις έννοιες της βιολογικής γεωργίας και των βιολογικών προϊόντων και ανέφερε τα σημεία που θα πρέπει να προσέξει ένας ιδιοκτήτης αγροτικής γης για να καλλιεργήσει με βιολογικό τρόπο παραγωγής (σε ερασιτεχνική κλίμακα ή μέσω πιστοποιημένων διαδικασιών).

Bio Festival 2022

Μαίρη Μανωλέλλη 

Ιωάννης Πέττας

Η CEO της Vegan Times Μαίρη Μανωλέλλη, αναφέρθηκε αναλυτικά στο greenwashing, μία τεχνική εξαπάτησης του καταναλωτή μέσω παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το πώς τα προϊόντα μιας εταιρείας είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, υγιεινά ή βιώσιμα, έχοντας ως απώτερο στόχο τη θετική προβολή της εταιρείας, καταλήγοντας εννοείται στην αύξηση των πωλήσεών της και τους τρόπους που μπορεί μία επιχείρηση να το αποφεύγει ή ένας καταναλωτής να το αναγνωρίσει. Στη συνέχεια η Δήμητρα Χριστοδούλου Κλ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Eρρίκος Ντυνάν & του Διαιτολογικού Γραφείου Threpsis αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι άπαχες πρωτεΐνες οδηγούν στη μείωση της χοληστελόρης, άρα και στην μείωση του στρες. Τέλος, η Ινώ Χαρτσά, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια Βιολογικών Προϊόντων της TÜV AUSTRIA Hellas περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα όσον αφορά την επάρκεια των κτηνοτροφικών/μελισσοκομικών προϊόντων. Επίσης, έκανε αναφορά στο βασικό κριτήριο της μετάβασης μιας κτηνοτροφικής μονάδας στην βιολογική παραγωγή, τόνισε την πληθώρα των πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης στην εγχώρια αγορά ενώ τέλος παρουσίασε παραδείγματα ετικετών προϊόντων με καθοδήγηση επί των σημείων, που χρειάζεται να ελέγξει ο καταναλωτής, κατά την επιλογή ενός πιστοποιημένου βιολογικού προϊόντος ζωικής προέλευσης. Toν συντονισμό των παρουσιάσεων έκανε η Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Α-Ζ, Πηνελόπη Καράμπελα.

Απολογισμός – Σάββατο 7 Μαΐου

Για 2η ημέρα, τα Workshops & Seminars περιλάμβαναν μία πλούσια θεματολογία για τα νέα δεδομένα του κλάδου των βιολογικών και vegan προϊόντων. Διακεκριμένοι διατροφολόγοι και στελέχη της αγοράς, ενημέρωσαν τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές για τις νέες τάσεις και τις εξελίξεις γύρω από τα βιολογικά, φυσικά και vegan προϊόντα. Στην αρχή της ημέρας η Νόνικα Μπάκα, Διευθύντρια Υπηρεσιών Νομοκανονιστικής Συμμόρφωσης & Υπεύθυνη Τμήματος Πιστοποίησης Υπηρεσιών Τουρισμού της TÜV AUSTRIA Hellas αναφέρθηκε στο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων», ένα ολοκληρωμένο Σχήμα Πιστοποίησης με στόχο την ανάδειξη της υπευθυνότητας, της κοινωνικής συνείδησης και ευαισθησίας, καθώς και της επιχειρηματικής ηθικής που διέπουν κάθε επιχείρηση, η οποία καθορίζει και λαμβάνει ενέργειες σχετικές με την ανάπτυξη διαρκώς αξιολογούμενων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης των τροφίμων για τον περιορισμό και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης που προκύπτει ή δύναται να προκύψει σε όλα τα στάδια λειτουργείας της. Την επόμενη μία ώρα η μέλισσα και οι υπερτροφές που προσφέρει βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών που ακολούθησαν. Μετά από μία σύντομη εισαγωγή από την μελισσοκόμο Χριστίνα Σακαρίκου, ο Αθανασιάδης Γιώργος, Βιολογικός Μελισσουργός, ανέλυσε διεξοδικά τα εξαιρετικά ευεργετήματα που προσφέρει στο οικοσύστημα και στον άνθρωπο η μέλισσα, ενώ στην πορεία η Στέλλα Βαλούρδου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc-Διατροφή και άσκηση, μίλησε για την μεγάλη διατροφική αξία που προσφέρουν τα προϊόντα της μέλισσας, Όπως ανέφερε συγκεκριμένα το μέλι, η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός έχουν ευεργετικές ιδιότητες για πολλές βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, βοηθούν στο καρδιαγγειακό, κυκλοφορικό, γενετικό – ουρητικό, νευρικό και δερματολογικό σύστημα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. To συντονισμό των παρουσιάσεων έκανε η Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Α-Ζ, Πηνελόπη Καράμπελα.

2-hmera-biofestival-2022

Αθανασιάδης Γιώργος, Βαλούρδου Στέλλα, Σακαρίκου Χριστίνα

2-hmera-biofestival-2022

Ήλια Αλεξιάδη

Την σκυτάλη πήρε η Ελπίδα Γαλανοπούλου, κοινωνική λειτουργός και εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης, η οποία ανέλυσε το πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι έχει ευαισθησία στην γλουτένη, τι μπορεί να κάνει για να το αντιμετωπίσει καθώς και τι αλλαγές πρέπει να κάνει στη διατροφή του. Στην πορεία ο Δημήτρης Γραμματής, Διευθυντής Παραρτήματος Β. Αιγαίου και Υπεύθυνος του Τμήματος Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ανέφερε ότι τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα έχουν ειδική σήμανση, για τη λήψη της οποίας όλοι οι βιοκαλλιεργητές αλλά και οι σχετικές επιχειρήσεις του κλάδου ελέγχονται εξονυχιστικά τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο από πιστοποιημένες εταιρείες. Η ειδική σήμανση των βιολογικών προϊόντων περιλαμβάνει: Το κοινοτικό λογότυπο (Ευρώφυλλο), τον κωδικό αριθμό του φορέα ελέγχου στον οποίο υπόκεινται η επιχείρηση αλλά και την ένδειξη του τόπου που καλλιεργήθηκαν οι πρώτες ύλες. Την ημέρα έκλεισε η Διατροφολόγος Ήλια Αλεξιάδη, η οποία ανέπτυξε το θέμα της σημασίας της φυτικής πρωτεΐνης στη διατροφή μας.

Απολογισμός – Παρασκευή 6 Μαΐου

Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία και σήμερα να παρακολουθήσουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες. Την αρχή των ομιλιών έκανε ο Markus Reetz, Executive Director International Exhibitions του εκθεσιακού ομίλου της NürnbergMesse και Γενικός Διευθυντής της έκθεσης BIOFACH, ο οποίος παρουσίασε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις στο λιανικό εμπόριο για τα βιολογικά προϊόντα. Στη διάρκεια της παρουσίασής του έκανε μία ανασκόπηση της ανάπτυξης του κλάδου από το 1990 μέχρι σήμερα και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης των συγκεκριμένων προϊόντων από τους καταναλωτές άρα και στην αύξηση της παραγωγής, Εν συνεχεία, δήλωσε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στην Γερμανία ακολουθούν στην τάση του organic και τέλος έκλεισε με την παραδοχή ότι παγκοσμίως η στροφή των καταναλωτών σε αυτή την αγορά διαμορφώνει νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ανάγκες.

Bio Festival - Workshops and Seminars

Markus Reetz

Πηνελόπη Καραμπέλα, Μάχη Δημακίδου, Νίκη Χαγιά

Στη συνέχεια η vegan blogger Νίκη Χάγια aka Lady Papaya και η βιολόγος, pastry chef και ιδιοκτήτρια του Pastry Shop Little Darling Mάχη Δημακίδου αναφέρθηκαν στις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει μία οικογένεια που θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά της αποκλειστικά με vegan διατροφή και μίλησαν για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά. Ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, Πολιτικός μηχανικός και Τζελατιέρε του Django αναφέρθηκε στα «ethics» πίσω από τα vegan τρόφιμα  ενώ στην πορεία ο Pastry chef Βασίλης Καγιάς ανέλυσε διεξοδικά τις βασικές αρχές της vegan ζαχαροπλαστικής για home cooks και επαγγελματίες που θέλουν να εντάξουν τα vegan γλυκά στην γκάμα τους. Τέλος, η Νίκη Μαρτιμιανάκη, Κλινική διατροφολόγος με εξειδίκευση στη vegan διαιτολογία αναφέρθηκε στα οφέλη και τις πιθανές παγίδες της 100% vegan διατροφής. To συντονισμό των παρουσιάσεων έκανε η Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Α-Ζ, Πηνελόπη Καράμπελα.

Bio Festival 2022

Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, Πηνελόπη Καραμπέλα

Bio Festival 2022

Βασίλης Καγιάς 

Quote:
«Κάθε άνθρωπος πρέπει να ζει για να μαθαίνει και να μαθαίνει για να ζει καλά»
Mateo Aleman, 1547-1614, Ισπανός συγγραφέας

Sign up for Newsletter