Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type

6-7-8 Μαϊου 2023

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ • ΓΚΑΖΙ

Bio School

Εκπαίδευση, ενημέρωση και bio… tips

Σημαντικοί ομιλητές πραγματοποίησαν workshops τα οποία είχαν ως στόχο να ενημερώσουν, αλλά και να μοιράσουν γνώσεις για τα βιολογικά προϊόντα, το healthy living και τη βιωσιμότητα. 

Στο πλαίσιο των ομιλιών του Bio School, οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και εισηγήσεις από ειδικευμένους και έμπειρους επαγγελματίες. Εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Καθαριότητας- Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, τη Greenpeace, την ανθρωπιστική οργάνωση Praxis, του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, μοιράστηκαν γνώσεις & προσωπικές τους εμπειρίες, για τα βιολογικά προϊόντα, το healthy living και τη βιωσιμότητα. 

Για ένα αειφόρο μέλλον

Ως ένα φεστιβάλ, που προωθεί την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος, δεν γινόταν να μην φιλοξενήσουμε και μία ομιλία από τη Greenpeace. Η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη για θέματα Βιώσιμης Γεωργίας και διατροφής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και θρεπτική τροφή σε προσιτές τιμές. Είπε χαρακτηριστικά ότι η λύση είναι η δικαιότερη κατανομή, δυνατότητα πρόσβασης όλων στην τροφή, πρόσβαση στην αγορά των μικρών παραγωγών, που εφαρμόζουν ήπιες μεθόδους, βιωσιμότερη κατανάλωση τροφής και δραστική μείωση της σπατάλης.

Η άλλη διάσταση της υγείας και ευεξίας

Έχετε ακούσει ποτέ ξανά για τα θεραπευτικά προσαρμογόνα βιολογικά βότανα; Η αλήθεια είναι ούτε και εμείς είχαμε ακούσει πριν αυτές τις έννοιες, αλλά η  Δρ. Ελένη Μπόρση, Διδάκτωρ της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου της Σιένα και ειδικευμένη ιατρός στην επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής εξειδικευμένη στην εντερική και παρεντερική διατροφή, μας εξήγησε τα πάντα! Στο πλαίσιο, λοιπόν, της ομιλίας της ανέλυσε τις υπερτροφές και τους τρόπους με τους οποίους η χρήση τους στην καθημερινότητα μας, μάς παρέχει ενέργεια, υγεία και ευεξία.

Στη συνέχεια το βήμα πήρε η Ζωή Στράντζαλη, Βοτανική αρωματοποιός και Οσφρητική εκπαιδεύτρια, η οποία μας έβαλε να αναρωτηθούμε τι σημαίνει μυρίζω άρα γνωρίζω; Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της μας πήρε μαζί της σε ένα αρωματικό ταξίδι στα μονοπάτια της όσφρησης. Μας εξήγησε τι συμβολίζουν οι αρωματικές ουσίες της φύσης και γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα συνθετικά αρώματα στη ζωή μας, καθώς επίσης παρουσίασε και τους τρόπους, που οι μυρωδιές επιδρούν στο σώμα και στο περιβάλλον.

Κα Ζωή Στράντζαλη

Δρ. Ελένη Μπόρση

Αναδεικνύοντας την eco πλευρά της ζωής …

H ανακύκλωση φυσικά σε ένα φεστιβάλ για το eco-living έχει την τιμητική της και είναι ένα θέμα, που όχι μόνο συζητείται ανάμεσα στους επισκέπτες, αλλά αποτέλεσε και βάση για μία πολύ ενημερωτική και ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο «Η Ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων & το δίκτυο των καφέ κάδων για τα βιοαπόβλητα», που πραγματοποίησε ο κ. Αβραμίδης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, είπε χαρακτηριστικά ότι η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση παραμένει επίσης για το δήμο Αθηναίων βασική προτεραιότητα. Ανέφερε ότι ο δήμος δίνει έμφαση στη διαλογή, στην πηγή των αποβλήτων, προωθώντας την ανακύκλωση και επεκτείνοντας το δίκτυο των μπλε κάδων για τα υλικά συσκευασίας, καθώς και των καφέ κάδων για την κομποστοποίηση. Μάλιστα, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκαν 600 καφέ κάδοι βιοαποβλήτων σε ειδικά σημεία στην πόλη, αξιοποιώντας τα οργανικά απόβλητα, που προκύπτουν, ώστε να επιστρέψει στη φύση το πιο πολύτιμο δώρο, το κομπόστ.

Κα Μαρία Χατζηδάκη

Κα Ζωή Στράντζαλη

Στη συνέχεια, οι λάτρεις των βιολογικών προϊόντων, που δεν σταματούν να ενημερώνονται και να αναζητούν όλο και περισσότερη γνώση επάνω σε αυτή την κατηγορία τροφίμων, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία της Μαρίας Χατζηδάκη, Γενικής Διευθύντριας του Φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων IRIS BIO. Η κ. Χατζηδάκη, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη ανάγκη της αγοράς βιολογικών προϊόντων είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας των προϊόντων αυτών. Όπως χαρακτηριστικά είπε είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις, που ασχολούνται με την παραγωγή, τυποποίηση, μεταποίηση ή εμπορία των βιολογικών προϊόντων, μετά από διαδικασία του ελέγχου, να αποκτήσουν την επίσημη αναγνώριση/ πιστοποίηση ότι τήρησαν τις δεσμεύσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, που διέπει τα προϊόντα αυτά. Με τον τρόπο αυτό, όπως ανέφερε, αυξάνεται η αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων ενώπιον του καταναλωτικό κοινού, διασφαλίζεται η επωνυμία των προϊόντων αυτών και εξασφαλίζεται διαφάνεια καθ’ όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Τέλος, το κοινό εντυπωσιάστηκε με την αναπάντεχη ομιλία της Βοτανικής αρωματοποιού και Οσφρητικής εκπαιδεύτριας Ζωής Στράντζαλη, μίλησε για τη μεγάλη σημασία, που έχει η όσφρηση στην υγεία και ευεξία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η όσφρηση είναι η αίσθηση με την οποία αντιλαμβανόμαστε τις οσμές και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την αίσθηση της γεύσης. Η άρτια λειτουργία της όσφρησης μας οδηγεί μέσα από αγαπημένες μυρωδιές στη δημιουργία όμορφων στιγμών και συναισθημάτων, συμβάλλοντας έτσι στην καλή μας ψυχική και σωματική υγεία σε όλες τις ηλικίες.

Sign up for Newsletter